Les notícies del Camp d'Aprenentatge i Paratge natural de Poblet


Inauguració exposició comiat Brigades Internacionals

Publicat el 27/01/2016
(foto: Joan Lopez - Nova Conca)

(foto: Joan Lopez - Nova Conca)


 El passat dissabte 28 de novembre de 2015, l’Alberg Jaume I de l’Espluga de Francolí (Conca de Barberà) va ser escenari de la inauguració d’una exposició permanent sobre l’acte de comiat de les Brigades Internacionals que es va esdevenir allí el 25 d’octubre de 1938. L’exposició és una iniciativa del Camp d’Aprenentatge dels Monestirs del Cister, que té la seu al mateix Alberg i que el 2013, va realitzar una activitat didàctica amb alumnes de 4rt d’ESO de l’Institut Martí I de Montblanc.  Els 14 plafons ofereixen fotografies de Robert Capa, Agustí Centelles i Henry Buckley. Cal recordar que fins fa uns anys les fotografies no es van situar a l’Espluga de Francolí. Va ser a inicis d’aquest segle quan Nil Thraby, un anglès resident a Montblanc va esbrinar la localització real de les fotos fet que va promocionar actes en record d’aquells fets. En aquestes fotos es pot veure el parlament que oferí el president del Govern Juan Negrín, juntament al general Rojo i André Marty. A més a més de les fotografies, l’exposició ofereix textos del periodista Joseph Kessel (present a l’alberg com a membre de Creu Roja Irlandesa). Les fotos de Capa, són dipositades a l’agència Magnum, mentre les de Buckley, procedeixen de l’arxiu  de Vilafranca. Precisament als plafons es poden veure imatges d’Agustí Centelles i Jean Moral, la filla del qual, Brigitte Plante, va voler estar present a l’acte de l’Alberg i ens van proporcionar fotos per l’exposició. Per concloure la inauguració l’Orquestra Simfònica Treu-li la Pols al teu Instrument de l’Espluga de Francolí, va interpretar l’himne de les Brigades Internacionals. A més a més dels plafons, els assistents van poder veure un audiovisual gravat durant el comiat de les Brigades Internacionals, al qual s’hi pot accedir amb un codi QR. L’exposició va comptar amb la complicitat del Paratge de Poblet, el Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí i Maurici Ribé, director de l’Alberg Jaume I.PROJECTE

Publicat el 22/07/2015 per Assumpta

APADRINA

Propostes de treball

Propostes de treball

Durant el curs 2014/15 s'ha donat continuïtat al projecte iniciat el curs anterior, a proposta del Departament d'Ensenyament. El Camp d'Aprenentatge Els Monestirs i el Centre de recursos de la Conca de Barberà, han coordinat la formació i han tutoritzat els diferents projectes que han iniciat les diferents escoles de la comarca que hi han volgut col·laborar.

El CRP ho ha considerat com un Seminari de formació que ha durat tot el curs i s'ha estructurat de la següent manera:

-.Una trobada conjunta al CRP amb tots els centres participants durant el mes de Novembre. En aquesta reunió s'ha fet un recordatori del que s'havia iniciat el curs anterior ( protocols, filosofia del projecte...) i s'ha lliurat a cada centre la informació relacionada amb el monument que havien escollit el curs 2013/14. Aquesta informació es va extreure bàsicament de l'Arxiu Comarcal de la Conca. Paral·lelament es van elaborar propostes de treball generals, que podrien ser aplicables a qualsevol dels monuments escollits. 

Tota aquesta informació va ser recollida en un blog elaborat pel CdA:  http://patrimoniconca.blogspot.com.es/

-. Una segona trobada al segon trimestre al CRP de la Conca, en la qual es va convidar una escola del Baix Camp que ja havia fet aquest projecte i va servir per a què aportessin la seva expertesa en aquesta qüestió.

-. Trobades personalitzades a cada centre, realitzades pel CdA. Aquesta fase va servir per a fer un recull de totes les aportacions i copsar les inquietuds i possibles dificultats que s'han pogut trobar en el procés, així com també la intenció de continuïtat dels diferents centres. Tota aquesta informació s'ha recollit de forma conjunta i s'ha lliurat la CRP, per a estructurar-ho de cara el curs vinent.


BLOC DE TREBALL

Publicat el 05/10/2014 per Cda Monestirs

Proposta treball previ i posterior

Pàgina principal bloc

Pàgina principal bloc

Aquest curs hem encetat una nova proposta, amb la finalitat d'ajudar a completar l'estada al camp d'Aprenentatge. Amb aquest propòsit hem dissenyat un bloc, en el qual hem escrit possibilitats de treball previ i posterior a la vinguda al Camp d'aprenentatge Els Monestirs del Cister.

Hi ha propostes per Primària i Secundària, amb continguts vinculats al currículum i amb metodologies diverses, pensades per a què els docents  trobin materials susceptibles de ser treballats. S'ha d'entendre com una feina substitutòria de la que farien si no vinguessin al Camp, i alhora enriquida per l'activitat que faran al Camp.


http://blocmonestir.blogspot.com.es/